NAKUUSA "Mere mor og far"

NAKUUSA er et samarbejde mellem Grønlands Selvstyre og UNICEF.

Opgaven
Etablering af NGO, der har til formål at skabe opmærksomhed og forbedre grønlandske børns vilkår og rettigheder.

Løsning
Jeg har været med helt fra start med udvikling af brandet, navngivning, strategi, identitetsdesign og eksekvering.

Grundlæggende var ideen at skabe en platform, hvor børn og unge skulle påtage sig ejerskabet og være afsender, formidlere og influere. NAKUUSA skulle agerer som en græsrodsbevægelse, og skal også visuelt fremstå således. Bevægelsen bliver styret af børnene selv. En styregruppe af børn i alderen 5-18 år er blevet etableret. Og alle børn og unge blev aktiveret på bl.a. de sociale medier.

Der er lavet tre store kampagner. Her er casen på "Mere mor og far".
Kampagnen bestod bl.a. af film med basale og konkrete handlings-anvisende råd til, hvordan man som forældre tager ansvar. For at sikre en styrkelse af forældre og barn relationen brugte vi børn og unge som afsendere for kampagnen, med et kærligt budskab om “Mere mor og far”.

Det grønlandske folk er et stille folk og taler sjældent om deres problemer. Et stærkt koncept i bedste demonstrationsstil blev etableret for at skabe kontrasten til både det kulturelle dilemma og etablere et opråb fra børn til deres forældre om at de ønsker mere omsorg og støtte i deres hverdag.

Resultater
Kampagnen bestod af Forældrehåndbogen, Film (KNR), Mælkekartoner, indkøbsposer, samarbejde med Royal Greenland og Air Greenland, vareskiller til supermarkederne, events m.m. Den skulle først og fremmest synliggøre problemet, med henblik på at skabe en holdningsændring i målgruppen og på sigt en adfærdsændring.

  • Et 6 mdr. efter kampagnestart har 94 % af målgruppen lagt mærke til kampagnen.

  • 62 % mener, at kampagnens budskaber har givet forældrene anledning til at ændre adfærd over for deres børn.

  • Bevægelsen har haft så stor indflydelse, så Landstyre formanden roste Nakuusa i hans Nytårstale til sit folk.

Med “Mere mor og far!” er det derfor lykkedes at vejlede og skabe debat og refleksion omkring det gode forældreskab.
NAKUUSA fik massiv omtale i alle medier og involverede flere virksomheder i kampagnen herunder er der etableret et samarbejde med DR Ramasjang.

NAKUUSA har startet en markant børnebevægelse og den lever fortsat i bedste velgående.

Jeg vil benytte lejligheden til at rose NAKUUSA. Vi vil bl.a. huske året 2012 for sloganet ”suli anaanamik, suli ataatamik” (mere mor, mere far). I kom som en frisk brise, I åbnede vore øjne, og jeg er ikke tvivl om, at jeres opråb vil gjalde mellem fjeldene i lang tid!
— Landsstyreformand, Kuupik Kleist

Den ud af 6 film til kampagnen "Mere mor og far"

En ud af fire film til kampagnen "Lyset peger på dig". Opfordrende kampagne til at sætte fokus på at mange børn har brug for eksta omsorg fra en voksen. Målgruppen er alle andre voksne end børnenes forældre, som har ekstra resourcer og som kan give en håndsrækning, enerkendelse eller anden form for omsorg. Her blev der ud over film lavet radiospots, plakater, oplysningsmateriale.

En ud af fire film til kampagnen "YES". I anledningen af Børnekonventionen fylder 25 år, er der fokus på at oplyse børn og unge omkring deres rettigheder. Rettighederne er nøje udvalgt til den grønlandske ungdom. Ud over film er der også lavet radiospots, plakater, armbånd og lærematerialer.